Kærlighedens Land - Tønder Weddings: Lokale oplevelser
Naturen (Nationalpark Vadehavet, UNESCO)

Er I til natur, må I ikke snyde jer selv for et besøg i Nationalparken Vadehavet, der er på UNESCO’s verdensnaturarvliste, og hvor det fantastiske landskab med dets lavvandede strande, diger og marskområder hvert år er centrum for millioner af trækfugle. Her kan I, på de rigtige tidspunkter af året, opleve fænomenet Sort Sol, når tusindvis af stære flokkes i området og danser i skumringen. Der er også muligheder for, at I kan komme på østers- og sælsafarier.

Er I til strande, så må I ikke gå glip af Rømø Strand – der er kåret til Nordeuropas bredeste sandstrand, og som også har uforglemmelige omgivelser lige i nærheden med masser af skov, krat og lyng. Et perfekt sted for en god gåtur hånd i hånd.

Området råder også over flere åer, hvor I har mulighed for at fiske og tage på kanoture gennem kommunens smukke landskaber. Et godt sted at fiske er Brede Å, der kan byde på havørreder og laks. Mens Vidåen byder på nogle af de fineste muligheder for kanoture i området.

Er I mest til skov, så byder vores område også her på masser af muligheder. I kan for eksempel tage til den uberørte Draved Skov eller hyggelige Lovrup Skov ved Løgumkloster, Hønning Plantage ved Arrild eller Kalby Plantage ved Skærbæk.

Kunst & kultur

Er I interesserede i kunst og kultur, så har vi også masser at byde på rundt om i hele området. I kan blandt andet opleve nordisk kunst i verdensklasse på Kunstmuseet i Tønder. Museet har fine samlinger med strømninger og tendenser i det 20. og 21. århundredes nordeuropæiske kunst. Museet har bygningsfællesskab med både Kulturhistorie Tønder og Vandtårnet, hvor der er den fineste udstilling af Wegnerstole – en stor stolthed for os.

I Skærbæk finder I Kunstnerhuset, der rummer de perfekte rammer for kunstneriske udfoldelser og kulturelle arrangementer. Her kan I året rundt komme på korte og lange kunstkurser, opleve spændende foredrag og se fine kunstudstillinger.

Er I til ældre arkitektur, eller er I vilde med kniplinger og tekstiler, så er I ganske enkelt nødt til at besøge Drøhses Hus. Det er nemlig et af de mest velbevarede gamle huse i Tønder – opført i 1672. I begyndelsen af 1980’erne blev det restaureret, og det indbragte huset en Europa-Nostra pris i 1985. Foruden at give et spændende og autentisk indblik i arkitekturen i et gammelt handelshus, så vises der i huset skiftende udstillinger, hvor hovedvægten er lagt på kniplinger og tekstiler.

En anden arkitektonisk perle med masser af historie, der er værd at besøge, er Nationalmuseets Kommandørgård, som er en af Rømøs rige gamle slægtsgårde – fuldt møbleret i både bolig og længer. Gårdens rigdom og fantastiske interiør viser ganske tydeligt, hvor store indtægter Rømøs kommandører kunne tjene på hvalfangsten og handelssejladsen. Den pittoreske bolig rummer blandt andet smukke bemalede paneler fra 1700-tallet, smukke snedker- og udskæringsarbejder og velbevarede vægbeklædninger af hollandske fliser.

Historie

Tønder Kommune er fyldt med historie. I kan blandt andet opleve resterne af Gammelskov Batteri fra 1. verdenskrig i Agerskov, som var den største af sin slags i Sikringsstilling Nord, som gik tværs over Sønderjylland.

I kan også bruge lidt tid på et besøg på Zeppelin- og Garnisonsmuseum Tønder, hvor det tyske kejserrige havde en luftskibsbase, og hvor der er en stor samling effekter fra den tid.

Eller hvad med et besøg ved slotsruinen Trøjborg i Visby, der stammer helt tilbage fra 1300-tallet, og som blandt andet har tilhørt Margrethe I. I kan stadig se dele af sydmuren og kælderen, som også er bevaret, efter slottet blev revet ned i 1854.

Er I til smukke kirker, så er I ganske enkelt nødt til at smutte forbi Løgumkloster Kirke, der – sammen med Sorø Klosterkirke – anses for at være blandt de skønneste og betydeligste kirkebygninger fra Danmarks middelalder. Løgumkloster Kirke er faktisk en af de mest velbevarede klosterkirker i verden, og på alle hverdage er der aftensang i kirken, og klokketårnet leverer det fineste klokkespil.

I kan også besøge Museum Sønderjylland i Tønder, som både rummer kulturhistorie, moderne kunst og en samling af kniplinger. Fra museet er der adgang til Vandtårnet, hvorfra der er en flot panoramaudsigt over Tønder og omegn.

Vil I gerne vide, hvordan man levede i Danmark i jernalderen, så er et besøg i Hjemsted Oldtidspark lige noget for jer. Hjemsted Oldtidspark er et 1000 m2 stort museum, der viser, hvordan hverdagen foregik på Hjemsted Banke i jernalderen.

I kan også bruge en halv dag i Møgeltønder, hvor I kan slentre igennem den idylliske landsby med den smukke Slotsgade, den historiske lade Slotsfelt, Møgeltønder Kirke og Gallehus, hvor guldhornene blev fundet.

Gastronomi

Er I glade for god mad, lækre råvarer og smagsoplevelser udover det sædvanlige? Så er I kommet til det rette område. I Tønder Kommune vrimler vores lokale spisekammer nemlig med kulinariske oplevelser. Vi byder på gastronomiske oplevelser og råvarer som østers, muslinger, rejer, stude, lam, vildt, bær og oste. Og takket være en stribe dygtige kokke og den voksende fokus på lokale råvarer, så er Vadehavsområdet garant for et fornemt regionalt køkken med masser af fantastiske specialiteter, som I ikke må snyde jer selv for.

Vi kan byde på et varieret udvalg af spisesteder. Fra lækre restauranter med fokus på gastronomi og moderne teknikker til landkøkkener med fokus på lokale råvarer i sæson. Vi har hyggelige caféer med masser af historie og en hyggelig atmosfære. Moderne restauranter med fokus på nye teknikker. Og alt der imellem.

Er I mere til at spise hjemme, så byder området på et væld af specialbutikker, hvor I kan finde de lækreste råvarer og lokale specialiteter, der vil få englene til at synge. Det garanterer vi.

Aktiviteter

Vil I gerne være aktive, mens I er i området, så er der masser af muligheder for det. Tag en tur til Rømø, og rid en tur i det smukke område på islænderheste, eller prøv kræfter med en omgang beach buggy, surfing, eller lej en cykel, og tag på tur ud i det blå.

Der er flere muligheder for at spille golf i Tønder Kommune, så hvis I spiller golf, så er det frem med golfhandskerne. Vi har nemlig gode golfbaner i Arrild, Tønder, Toftlund og på Rømø.

Er rigtig golf ikke lige jeres stærke side, så brug et par fornøjelige timer med at spille fodbolfgolf i Ballum.

Har I børnene med, så byder vi også på sjov i vandet, da vi har flere dejlige svømmehaller i området, blandt andet Arrild Svømmehal, der er indehaver af Danmarks længste vandrutsjebane. Skærbæk, Løgumkloster, Toftlund, Bredebro og Tønder kan også tilbyde store halanlæg med masser af aktiviteter, sport og fitness, hvis det er noget, I har lyst til.

Drømmer I om hyggelig shopping, så er det Tønder by, I skal tage til. Her har vi en hyggelig og livlig gågade med butikker for enhver smag, lækre restauranter og hyggelige caféer.

Og så må vi ikke glemme Tønder Festival, der afholdes hvert år i august. Her finder I masser af fantastisk folkemusik, glade mennesker og en hyggelig stemning.

Billeder fra Instagram

Besøg os på instagram og brug #tonderweddings til at dele dit bryllup i Tønder Kommune.

[wdi_feed id=”1″]